Het team:

Jamie

Jamie

Bediening
Rana

Rana

Bediening
Caroline

Caroline

Bediening
Alinda

Alinda

Eigenaresse

Bodega ’t Schouwtje in vogelvlucht

1632
Bouw van het pand aan de Schouwweg type hallenhuis-boerderij. Van oorsprong is het een langgestrekt, driebeukig gebouw met de deel in het midden en de stallen aan weerszijden. De boerderijen waren ooit allemaal met stro of riet gedekt en hadden lemen wanden. Verstening van de muren en opkomst van de dakpan is een ontwikkeling van de laatste paar eeuwen, toen de welvaart op het platteland steeg.

In het voorste gedeelte bevindt zich doorgaans het woongedeelte, daarachter is dan de deel met de stallen, dat van het voorhuis wordt afgescheiden door een brandmuur. Boven de deel is de hooiopslag. De Schouwweg ligt in deze tijd nog tussen dit pand en het pand op nr 18 en loopt door naar het Burchtplein.

1821-1900
Aan de rand van het jachtgebied prins Frederik van Oranje Nassau doet de boerderij dienst als uitspanning voor paarden en drink- en eetgelegenheid voor de adel en jachtpartijen.

1900
Geregistreerde KvK-vergunning, de boerderij wordt horecapand.

1900-1929
Café Vogels doet dienst als pension en café. Nu verrijst ook de karakteristieke schoorsteen die nog steeds op het dak staat.

1929-1960
Café Buitenlust wordt geëxploiteerd door de heer Ter Braak, schoonzoon van de familie Vogels. Een echt café van die tijd met biljart in het midden van de zaak.

1944 (maart)
Een Engelse 1000-ponder vernietigt bijna het hele gebied rond dit gedeelte van de Schouwweg. Er werd gebombardeerd om V1 en V2 installaties in dit gebied te vernietigen. De bom ging niet af en de buurt werd gespaard.

1960-1990
De heer Weimar verkrijgt het pand aan de Schouwweg nr 14 en noemt het vanaf nu: “Bodega ’t Schouwtje”. Samen met zijn vrouw Joep runnen zij ’t café, dat zij 10 jaar later omvormen tot één van de eerste fondue-restaurants van Nederland. Dit blijkt een succesformule en een uitbreiding in 1980 blijkt een goede investering.

1990
Jaap Kuijt, rechterhand van de heer Weimar sinds 1960, neemt dit jaar de zaak over en zorgt voor een nieuwe impuls in zowel het uiterlijk van de zaak als in verbreding van de specialiteiten. Samen met zijn vrouw, dochter en zonen bouwen zij verder aan ’t Schouwtje zoals wij dit nu kennen.

2002
Verbouwing zijgevel (serre) tot fondue en steengrill gelegenheid.

2012-2017
Onder leiding van zoon Kuijt is ’t Schouwtje nog steeds een echt familiebedrijf. Naast een á la carte kaart zijn er de bekende ‘Schouwtje-specialiteiten’ zoals fondue, steengrill, chinees fondue, BBQ, kaasfondue en als dessert de befaamde chocolade fondue. Het historische pand – op de nominatie bij Monumentenzorg – heeft zijn oude sfeer behouden.

2017-heden
In oktober 2017 overlijd Sjaac Kuijt. Zijn vrouw en kinderen zetten het restaurant voort en bewaken en verzorgen het levenswerk van Sjaac met liefde. Dit maakt een bezoek aan ’t Schouwtje een onderdompeling in de ouderwetse gezelligheid van vroeger. Wij hopen u binnenkort te mogen verwelkomen.